Children Of Bodom története

A Children Of Bodom egy metal együttes, mely Finnországban, Espooban alakult meg. Különösségét az adja, hogy nem lehet besorolni egy adott stílusba, zenéjük átmenetet képez a dallamos black, power, és death metal között.

A kezdetekben a power metal felé mutatott a zene, mostanság azonban a dallamos death metalhoz van a legközelebb a stílusuk. Ettől függetlenül maradtak vonások, a technikás gitár, illetve szinti szólók. A Bodom szövegei angolul íródtak, halál, „kaszás halál”, személyes érzelmek, háború és a Bodom-tó története a legfőbb témáik. Néhány albumon találhatunk ellenséges dalokat, ezeket többnyire a régi rajongóknak írták (You´re Better Off Dead, In Your Face, Hatebreeder, Warheart, stb…).

Korai évek

A bandát 1993-ban alapította egy gitáros, Alexi „Wildchild” Laiho és egy dobos, Jaska Raatikainen, IneartheD néven. Már régóta ismerték egymást, mindketten heavy metal együtteseket szerettek, mint Entombed, Stone, Obituary. Miután egy basszusgitáros (Samuli Miettinen) és később (Tordai Hiláriusz) a szólógitáros csatlakoztak hozzájuk, elkészítették első demójukat, a Implosion of Heavent. Samuli játszotta a vezető szerepet az együttesben, ő írta a szövegeket is, de 1995-ben a családja az USA-ba költözött, így lehetetlenné téve további együttműködését a bandával. A második demóban még besegített (Ubiquitous Absence of Remission). Ebben már szintetizátor is volt, amin felváltva játszottak. A szövegek írását Alexi és Hili (Hiláriusz) vették át.

Jaska ebben az időszakban találkozott Alexander Kuoppala-val, egy gitárossal. Nem sokkal, miután elkészült a második demó, Alexander is csatlakozott hozzájuk, ő vette fel a ritmusgitáros szerepét. Az új basszusgitáros Henkka "Blacksmith" Seppälä, akit Alexi és Jaska az iskolából ismertek. Gitáron kívül Henkka még a vokál szerepét is vállalta. Az együttes egy billentyűst is bevett, Jani Pirisjokit. Mindketten 1996-ban csatlakoztak az IneartheD-hez.

Ezzel az új felállással elkezdték a harmadik demo készítését (Shining). A kiadók nem mutattak érdeklődést a demó iránt, utolsó lehetőségként belekezdtek egy saját kiadású album készítésébe, ami merész vállalkozásnak bizonyult, mivel egyikőjüknek se volt sok pénze. Alexi jó szintetizátorost szeretett volna, de Pirisjokit nem bizonyult annak, ezért “kirúgták” az együttesből. Helyére Jaska egy barátja, egy tehetséges zongorista, Janne "Warman" Wirman került. Janne tökéletesen pótolta a hiányt, ami kellett ahhoz, hogy egy jó együttes legyen az IneartheD. 1997-ben sikeresen kiadták az első lemezüket, Something Wild címen. Nem sokkal, miután aláírták a szerződést, a Spinefarm Records igazgatója egy szerződést ajánlott a bandának.

Ahhoz, hogy megköthessék a szerződést, egy új névre volt szükségük. Ehhez egy telefonkönyvet használtak, abban kerestek egy jó nevet. A Lake Bodomhoz érve rájöttek, hogy ez tökéletes választás lenne a tó története miatt. Így aztán kisebb megbeszélés után a Children Of Bodom mellett döntöttek.

Something Wild

A lemez kiadása előtt, 1997-ben egy sikeres együttessel koncerteztek, a Dimmu Borgirral. Sikeresnek minősültek, más kiadók is ajánlottak nekik szerződést. Az album kiadásának hivatalos ideje 1997 novembere, továbbá készült egy videó, a Deadnight Warrior című számról.

Az első turnéjuk 1998 februárjában kezdődött. Janne ebben az időszakban végezte el az iskolát, ezért Erna Siikavirta helyettesítette. Hónapokkal később kijött két új számuk.(Children Of Bodom, Towards Dead End). Augusztusban élőben adták elő a Forevermore(később Downfall) című számot, Oroszországban.

Második turnéjuk szeptemberben kezdődött, itt Alexi barátnője, Kimberly Goss játszott a billentyűkön. A turné végén Kimberly meghívta Alexit a Sinergybe.

Hatebreeder és Follow The Reaper

Második, Hatebreeder című lemezüket 1998 vége és 1999 eleje között vették fel. Eredetileg a Towards Dead End címet kapta volna, de később a banda tagjai a jelenlegi cím mellett döntöttek. Az album több európai országban is a listák élére került. 1999 júliusában a Children Of Bodom három koncertet is adott Japánban a Sinergyvel, és a veterán In Flamessel együtt. Ezen koncertek közül kettőn vették föl a Tokyo Warhearts című koncertfelvételt. Következő lemezük elkészítéséhez a svédországi Abyss stúdióban került sor. Nyolc új dalt írtak az új albumhoz, és a stúdióban összedobtak egy kilencedik számot, melyhez Alexi improvizálta szöveget. A szám a Kissing the Shadows címet kapta, míg lemez címe Follow The Reaper lett.

Hate Crew Deathroll és Are You Dead Yet?

2002 februárjában a Children Of Bodom megkezdte az új dalok írását következő, Hate Crew Deathrollhoz. A lemez 2003-ban jelent meg és három héten keresztül vezette a finn toplistákat. Ez lett a banda első aranylemeze, de később az összes albumuk elérte ezt a státuszt, a Follow the Reaper pedig platinalemez lett. A Children Of Bodom első turnéja 2003-ban kezdődött és egészen 2004 végéig tartott. A turné során rengeteg telt házas koncertjük volt, de egy váratlan bejelentés kísérte a sikert. Alexander elhatározta, hogy kilép a Children Of Bodom-ból személyes okok miatt, és mindezt a a turné közepén tette, előzetes figyelmeztetés nélkül. Alexi Kai Nergaardot, a Griffin gitárosát hívta meg, de ő visszautasította felkérést. A turné során Alexi Sinergys társa, Roope Latvala, vette át helyét aki a finn heavy metal mozgalom egyik indítójának, a Stonenak alapítója. A világturné sikeres befejezése után Latvala állandó tagja lett a zenekarnak. Nekiláttak elkészíteni két kislemezt a Trashed, Lost and Strungoutot valamint az In Your Facet. Utóbbin szerepel Britney Spears Oops!…I did it again című számának feldolgozása, melyet viccből készítettek el. 2005 végén megjelent az Are You Dead Yet?, melynek stílusa eltért az addigi munkákétól. Egyszerűbb, keményebb gitárdallamok kerültek az eddigi hangzásvilághoz. A rajongók reakciói eltérőek voltak ezzel kapcsolatban, de ez a lemez a zenekar legsikeresebb albuma lett.
A banda új DVDje, a Chaos Ridden Years – Stockholm Knockout Live 2006. október 10-én került a boltok polcaira. Főleg a február 5-i stockholmi koncert anyagaiból, több mint 90 percnyi élő felvétel, valamint az összes videoklip megtalálható rajta kivéve a Needled 24/7-höz tartozó.

2006 júniusában megkezdődött a COB eddigi legnagyobb turnéja, a The Unholy Alliance. A turnén részt vett a Slayer, In Flames, Lamb of God, Mastodon, Thine Eyes Bleed. Júniusban és júliusban az USA-ban, októberben és novemberben pedig Európában koncerteztek.

2006 novemberében a Bodom egy Észak-amerikai turnén vett részt, az Amon Amarth, Sanctity és Gojira együttesek társaságában.

Blooddrunk

Az album neve Laiho alkohol problémáiból ered, jelentése: Vérrészegség.

A banda a Gigantour 2008 North American tour-on fellépett a Megadeth-tel, az In Flames-szel, Job for a Cowboy-jal, valamint a High on Fire-rel. Majd a Wacken Open Air 2008-on is felléptek az Iron Maiden-nel, Sonata Arcticával és a Avantasiával.

Blooddrunk (2007–2009)

2007 októbere és decembere között készítette a Children of Bodom együttes hatodik, ’Blooddrunk’ című stúdióalbumát, melyet 2008. április 15-én adtak ki. Az albumon tíz szám szerepelt, köztük a ’Ghost Riders in the Sky’ feldolgozása.  A Children of Bodom a 2008-as észak-amerikai Gigantour turnén is szerepelt.  A zenekar egyike volt azon bandáknak, akik leggyorsabban jelezték részvételi szándékukat az ugyanazon évben megszervezésre kerülő Wacken Open Air-en, ahol olyan együttesek léptek fel, mint az Iron Maiden, a Sonata Arctica és az Avantasia. Március 8-án pedig az első angliai dedikálásukat is megtartották a Zavvi zeneboltban, a londoni Oxford Street-en. Aláírták a ’Blooddrunk’ című albumukat CD, illetve 7 és 12 hüvelykes hanglemez kiadásban is. Utóbbiból mindössze 666 példány került a boltokba.

Még szintén 2008-ban az együttes átdolgozta és új számokkal bővítve ismét kiadta első három stúdióalbumát, valamint a ’Tokyo Warhearts’ című lemezüket is. 2009. április 2-ától részt vettek a ”Lamb Of God”-dal, az ”As I Lay Dying”-al, valamint néha a ”God Forbid”-el és a ”Municipal Waste-el” a No Fear Energy Turnén, de sajnos egy héttel a vége előtt a Children Of Bodomnak le kellett mondani a szereplésről, mivel Alexi leesett a turnébuszukban lévő emeletes ágyról, és  komoly sérülést szenvedett az április 26-ai dallasi Palladium Ballroomban zajló fellépésük után. Ráadásul május 8-án, amikor a New York-i Roseland Ballroomban léptek fel, néhány szám után le kellett állniuk Alexi sérülése miatt. Laiho a baleset ellenére is folytatni akarta a turnézást, de végül kénytelenek voltak lemondani a hátralévő hat fellépésüket, mert sehogy sem bírták csillapítani Alexi fájdalmait. A nyári fesztiválokra azonban már nem volt hatással a baleset, így azok mind gond nélkül lezajlottak.

2009 februárjában az együttes utalt egy új feldolgozásos albumra, a ’Skeletons In The Closet’-re, amelyet ugyanazon évben, szeptember 22-én ki is adtak. Beismerték, hogy „lusták” gyakorolni, és megígérték, hogy igyekeznek több dalt készíteni az elkövetkező lemezeikhez.

Skeletons in the Closet (2009–2010)

A ’Skeletons In The Closet’ egy feldolgozásokkal (’Suicidal Tendencies’, ’Britney Spears’, ’Alice Cooper’, ’Iron Maiden’, ’Slayer’, ’Andrew WK’ és ’Billy Idol’) teli album, amelyet 2009. szeptember 22-én adtak ki. Főleg régebbi albumokról vett számok feldolgozásai szerepelnek rajta, de négy új számmal is meglepték rajongóikat.

Relentless Reckless Forever (2010–napjainkig)

A Blooddrunk turné után a Children Of Bodom nekiállt az új albumának. A felvételek közben egy kisebb tornádó áramszünetet okozott, így kénytelenek voltak elhalasztani a ’Black Label Society’-vel indított közös turnéjuk utánra. Az együttes kiadott a Metal Hammer magazinnak egy kis információt az új lemez számairól. Három címet árultak el: ”Pussyfoot Miss Suicide", "Ugly", és "Was It Worth It?".

Novemberben meghirdették a "The Ugly World Tour 2011" turnét, amely 2011 márciusa és májusa között zajlott Európa-szerte. Az ’Ensiferum’, a ’Machinae Supremacy’ és (csak az Egyesült Királyságban) az ’Amon Amarth’ voltak az előzenekarok. November 24-én jelentették be, hogy az album címe ’Relentless Reckless Forever’ lesz. Március 8-án már meg is jelent. Készült egy videoklip a ”Was It Worth It?” című dalhoz Chris Cole, Jamie Thomas,  Garrett Hill, és Tom Asta híres gördeszkások szereplésével. A számot továbbá le lehetett tölteni a Guitar Hero: Warriors of Rock című játékhoz európai Playstation 3 tulajdonosoknak már február 2-ától, február 8-ától pedig már az egész világon elérhetővé vált, Xbox 360 és Nintendo Wii játékosok részére is.

A ”Relentless Reckless Forever” már a kiadása napján, március 9-én aranylemez lett Finnországban (több mint tízezer eladott példány). Március 10-re már több mint százezer lemez kelt el világszerte.
 FORRÁS: http://www.rockbook.hu/zenekar/children-bodom

Halo Of Blood (2013)
Ez az album a banda nyolcadik nagylemeze. Ennek a lemeznek a keretein belül 2013 november 22-én Magyarországra is ellátogattak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Légy szíves, kulturáltan fogalmazd meg a véleményed. Az építő kritikát nagyon szépen megköszönöm. :)